Evini Atatürk müzesine çevirdi, tüm saatler 09.05'i gösteriyor

aDm

Moderator
Takım
KayseriSpor
Evini Atatürk müzesine çevirdi, tüm saatler 09.05'i gösteriyor

Edirne'de yaşayan 83 yaşındaki Mukaddes Kokeralp Çırak, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e olan sevgisi nedeniyle yaptırdığı Atatürk heykeli ve fotoğraflarıyla evini adete müzeye çevirdi. Evdeki saatler her zaman 09.05'i gösteriyor. Kokeralp, "Gençlere yalvarıyorum. Atatürk'e karşı saygıları, sevgileri olsun. Atatürk olmasaydı biz bu topraklarımızı kazanamazdık" dedi.

D2D9iI9YxkCt0HFD9w26YA.jpg

Almanya'dan emekli olduktan sonra 1985 yılında memleketi Edirne'ye dönen 2 çocuk annesi Mukaddes Kokeralp Çırak, yıllardır topladığı Atatürk fotoğraflarını, Çavuşbey Mahallesi'ndeki evinin duvarlarına asmaya başladı.
1KMqgDVkiEu7Lf-2qvxi3w.jpg

Çırak, babasından gördüğü Atatürk sevgisini evinin her köşesine yayarak adeta Atatürk Müzesi kurdu. Son olarak Atatürk'ün sandalyeye oturmuş heykelini yaptırıp evinin baş köşesine koydu.
oYMFib323U6fV-vcC5EqPQ.jpg

Edirne'deki tüm milli bayramlara bir elinde Türk bayrağı, diğer elinde Atatürk fotoğrafı taşıyarak katılan Çırak, anneannesi ve annesinin Selanik'te Atatürk ile aynı mahallede yaşayıp komşu olduklarını söyledi.
-ft47PEcpEmyqkuyjC8eEA.jpg

Annesinin ile Atatürk'ün evi arasında bir ev olduğunu anlatan Çırak şunları kaydetti: "Zübeyde Hanıma komşu anne diyorlarmış, rahmetli Ali Rıza Amcaya da 'dayı' diyorlarmış. Benim dedem de Kazım usta onlara komşu ve kunduracıymış. Babam Makedonyalı, annem Selanikli. Küçüklüğümüzde her bayram her yeri bayraklarla donatırdık. Hepsini çok güzel kutluyorduk. O günleri çok özlüyorum."
jhMTyN1wPECJTU-qFtEPbw.jpg

1965 yılında çalışmak üzere gittiği Almanya'da yaşadığı 10 Kasım anısını hiç unutamadığını söyleyen Çırak, "Orada bir fabrikada çalışmaya başladım. Fabrikadaki Alman şefimizin Atatürk'ü çok sevdiğini, onun kitaplarını okuduğunu öğrendik. 9 Kasım'da kendisine gittim ve 'yarın 9'u 5 geçe Atatürk'ün ölüm yıl dönümü, anmak istiyorum' dedim. 2 dakika saygı duruşu yaptık. O günü hiç unutamam" diye konuştu.
3eu0n3MGGEuuxtPELB8rZA.jpg

Her 10 Kasım'da siyah giyinerek törenlere katıldığını belirten Mukaddes Kokeralp Çırak, "Zafer Bayramı'nda beyaz giyerim, 10 Kasım'da da siyah giyerim. Her 10 Kasım'da içimiz hep yanık oluyor. Elbette biz de onun yanına gideceğiz. Ne mutlu ki Zübeyde Hanım böyle bir evlat yetiştirmiş. Dünyaya saygı duydurmuş kendisini. Gençlere yalvarıyorum. Atatürk'e karşı saygıları, sevgileri olsun. Atatürk olmasaydı biz bu topraklarımızı kazanamazdık" şeklinde konuştu.
-68YBnsP_U2DLKtqxfTZug.jpg

Atatürk’ün fotoğrafları ve figürleriyle donattığı evinin her köşesine, hırsızlık olaylarına karşı kamera düzeneği koydurttuğunu belirten Çırak, "Çok eskiden beri hevesim vardı. Bütün evi Atatürk'le doldursunlar yine de doymuyorum. Annemden, babamdan fazla seviyorum onu. Her sabah gelip onun heykelini seviyorum. Korkuyorum onu çalacaklar diye. Sırf bu sevgiden dolayı, çalınmalarına karşı her tarafa kamera koydurdum" dedi.
LsfQ9vFL0kib3YF4gDhgKw.jpg

myMyjLzK4EmOJPS76Q7W_Q.jpg

r-2Zp-FapEixp22e2qLnDw.jpg

jS-1Fkj6PEityIcSYUZFIg.jpg

E9c4pC4350i31d0iekl7yw.jpg

A5HeO9GiuEqeneg0v41xgw.jpg

_QbgS7XTTEepjiTNXItsMw.jpg

gUkl54hFmEKJJE5ugBLA2g.jpg

Ip6vY7P4mUKAJjY-7qp_Lg.jpg

OPboUvQHu0uNH4QQy7XfsQ.jpg

6IyjiwalgUiYqmG63NQtAg.jpg

Po8o6zNQVkqJ2GThfWcb-g.jpg