Kuran’dan kissalar : Hz.nuh (a.s)

SeyyaH

Süper Moderatör
Takım
Beşiktaş
KURAN’DAN KISSALAR : HZ. NUH (AS)

“Gerçekten onlar?n (peygamberlerin) k?ssalar?nda ak?ll?lar için bir ibret vard?r!...” Yusuf Suresi 111

“Derken onu vadilerine do?ru gelen bir bulut halinde gördüklerinde: "Bu, bize ya?mur ya?d?racak ufukta beliren bir buluttur." dediler. O ise: "Hay?r, o, sizin çabuk gelmesini istedi?iniz ?eydir; içinde ac?kl? bir azap bulunan bir rüzgard?r.”

(Hz. Hud ve Ad kavmi) Ahkaf suresi 24

HZ. NUH (AS)

NUH SURES?

1-Haberiniz olsun ki, Biz Nuh'u: "Kendilerine elim bir azap gelmeden önce kavmini uyar!" diye kavmine gönderdik.

2-Dedi ki: "Ey kavmim, haberiniz olsun, ben size aç?k bir uyar?c?y?m!

3-?öyle ki, Allah'a kulluk edin, O'ndan korkun ve bana itaat edin!

4-Günahlar?n?z? ba???las?n ve sizi belirli bir vakte kadar ertelesin. Ku?kusuz, Allah'?n takdir etti?i vakit gelince

ertelenmez, e?er bilseydiniz!"

HUD SURES?

25-Andolsun ki, vaktiyle Nuh'u kavmine gönderdik. Nuh onlara: " Ben size azab?n sebeplerini ve kurtulu?un yolunu aç?klayan bir uyar?c?y?m.

26-Allah'tan ba?kas?na kulluk etmeyin! Gerçekten ben ac? bir günün azab?n?n ba??n?za gelmesinden korkuyorum!" dedi.

27-Buna kar?? kavminden küfreden ileri gelenler : "Biz seni sadece bizim gibi bir insan olarak görüyoruz, sana uyanlar? ise ilk bak??ta en a?a??l?k olanlar?m?zdan ibaret görüyoruz. Sizin bize kar?? bir üstünlü?ünüzü de görmüyoruz. Hatta sizi yalanc?lar san?yoruz." dediler.

28-Nuh: " Ey kavmim, ne dersiniz? E?er ben Rabbimden aç?k bir delil üzerinde isem ve O, bana kat?ndan bir rahmet vermi? de size onu görecek göz verilmemi?se, onu istemedi?iniz halde biz sizi ona zorlayacak m?y?z?

29-Ey kavmim, ben sizden buna kar?? bir mal da istemiyorum. Benim mükafat?m yaln?zca Allah'a aittir ve ben, o iman edenleri kovacak de?ilim. Kesinlikle onlar Rablerine kavu?acaklar, ama ben sizi cahillik eden bir topluluk olarak görüyorum.

30-Ey kavmim, ben onlar? kovarsam, beni Allah'tan kim kurtaracak? Art?k bir dü?ünmez misiniz?

31-Ben size, "Allah'?n hazineleri benim yan?mdad?r." demiyorum. Ne gayb? bilirim, ne de " Ben bir mele?im." diyorum. O sizin gözlerinizin horlad??? ki?iler hakk?nda: "Allah, onlara hiçbir hay?r vermez." de demem. Onlar?n içlerindekini en iyi bilen Allah't?r. O takdirde zalimlerden olmu? olurum!" dedi.

32-Onlar: " Ey Nuh, gerçekten bizimle çok u?ra?t?n ve bizimle yapt???n mücadelede çok ileri gittin. E?er do?ru söyleyenlerden isen, haydi bizi tehdit edip durdu?un azab? getir de görelim." dediler.

33-Nuh: " Onu size ancak dilerse Allah getirir ve siz onu aciz b?rakacak de?ilsiniz.

34-E?er Allah sizi helak etmeyi diliyorsa, ben size ö?üt vermek istesem de ö?üdümün size yarar? olmaz. O, sizin Rabbinizdir ve sonunda O'na döndürüleceksiniz!" dedi.

NUH SURES?

5-(Nuh) Dedi ki: "Ey Rabbim, ben kavmimi gece gündüz davet ettim.

6-Fakat benim ça??rmam, sadece onlar?n kaçmalar?n? art?rd?.

7-Ve ben, onlar? ba???laman için her davet etti?imde onlar, parmaklar?n? kulaklar?na t?kad?lar, elbiselerine büründüler, direndiler ve kibirlendikçe kibirlendiler.

8-Sonra ben onlar? yüksek sesle ça??rd?m.

9-Sonra hem ilan ederek söyledim onlara, hem gizli gizli söyledim.

10-"Gelin, Rabbinizin ba???lamas?n? isteyin, çünkü O, ba???lamas? çok bir ba???layand?r!" dedim.

11-Bol hay?r (ya?mur) ile gö?ü üzerinize sals?n.

12-Size mallar ve o?ullarla yard?m etsin ve sizin için cennetler yaps?n, sizin için ?rmaklar yaps?n.

13-Neden siz Allah için bir vakar ummazs?n?z?

14-Oysa O, sizi bu a?amaya kadar a?ama a?ama yaratm??t?r.

15-Görmediniz mi, Allah'?n yedi gö?ü nas?l uygun tabakalar halinde yaratt???n??

16-Ay? içlerinde bir ???k, güne?i de bir lamba yapm??t?r.

17-Ve Allah, yerden ot bitirir gibi, sizi yeti?dirdi.

18-Sonra sizi onda geri çevirecek ve sizi bir ç?kar?? daha ç?karacak!

19-Allah, yeri sizin için bir sergi yapm??t?r.

20-Ondan (aç?lan) geni? geni? yollarda gidesiniz diye.

21-Nuh dedi ki: "Ey Rabbim! biliyorsun onlar, bana isyan ettiler, mal? ve çocu?u kendisine hasardan ba?ka bir?ey artt?rmayan kimsenin ard?nca gittiler.

22-Büyük büyük hilelere giri?tiler.

23-"Sak?n ilahlar?n?z? b?rakmay?n; ne Vedd'i ne Suva'?, ne Ya?us'u, ne Yeuk'u ve ne de Nesr'i" dediler.

24-Çoklar?n? ?a??rtt?lar. Sen de zalimlerin ancak ?a?k?nl?klar?n? art?r!"

25-Bir çok günahlar? yüzünden suda bo?uldular da ate?e at?ld?lar ve kendilerine Allah'tan ba?ka yard?mc?lar bulamad?lar.

26-Nuh demi?ti ki: "Ey Rabbim, yeryüzünde (yurt sahibi) hiç bir kimse b?rakma!"

27-Çünkü Sen, onlar? b?rak?rsan, kullar?n? yoldan ç?kar?yorlar ve nankör facirden ba?kas?n? do?urmuyorlar.

“O da sonunda Rabbine dua etti: "Ben yenik dü?tüm, bana yard?m et!" dedi. Kamer suresi 10

28-Ey Rabbim, beni, babam?, annemi, mümin olarak evime gireni, bütün inanan erkekleri ve inanan kad?nlar? ba???la! Zalimlerin ise ancak helak?n? art?r!"

HUD SURES?

36-Bir de Nuh'a vahyolunmu?tu ki: " Haberin olsun, kavminden iman etmi? olanlar?n d???nda hiçbiri iman etmeyecektir; onun için her ne yaparlarsa gam yeme!

37-Bizim gözetimimizde ve vahyimiz dairesinde gemi yap ve Bana o zulmedenler hakk?nda bir?ey söyleme; çünkü onlar, bo?ulacaklard?r!"

38-O, gemiyi yap?yordu ve kavminden herhangi bir güruh da yan?ndan geçtikçe onunla e?leniyorlard?. Nuh: " E?er bizimle e?leniyorsan?z, biz de sizin e?lendi?iniz gibi e?lenece?iz sizinle!

39-?leride rüsvay edecek azab?n kime gelece?ini ve kal?c? ahiret azab?n?n da kimin ba??na inece?ini bileceksiniz!" dedi.

40-Nihayet emrimiz gelip de tennür (geminin kazan?) kaynay?nca Nuh'a: " Her birinden iki?er çift al?p aleyhinde hüküm geçmi? olanlar?n d???nda aileni ve iman edenleri gemiye yükle!" dedik. Zaten onunla birlikte pek az? d???nda kimse iman etmemi?ti.

KAMER SURES?

11-Bunun üzerine gö?ün kap?lar?n? ?ak?r ?ak?r dökülen bir su ile açt?k.

12-Yeri de kaynaklar halinde f??k?rtt?k, derken sular önceden takdir edilmi? bir i? için birle?ti.

13-Ve onu elvahl? ve kenetli (tahta ve çivilerden yap?l?) bir gemi üzerinde ta??d?k,

14-gözetimimiz alt?nda yürüyüp yol al?yordu, inkar ve nankörlü?e u?ram?? kimseye mükafat olmak üzere.

HUD SURES?

41-Nuh: " Binin içine, yürümesi de durmas? da Allah' ?n ad?ylad?r. ?üphe yok ki, Allah çok ba???lay?c?, çok merhamet edicidir." dedi.

42-Gemi, içindekilerle birlikte da?lar gibi dalgalar içinde ak?p gidiyordu ve Nuh ayr? bir yere çekilmi? olan o?luna: " Ay o?lum, gel bizimle beraber bin, kafirlerle beraber olma!" diye seslendi.

43-O: " Ben, beni sudan koruyacak bir da?a s???naca??m." dedi. Nuh: " Bugün Allah'?n emrinden koruyacak yok; me?er ki O rahmet ede!" dedi, derken dalga aralar?na giriverdi ve o da bo?ulanlardan oldu."

44-Bir de: "Ey yer, suyunu yut ve ey gök, sende aç?l!" denildi ; su çekildi, i? bitirildi, gemi Cudi üzerinde durdu ve bu zalim toplulu?a: "Defolun!" denilmi?ti.

45-Nuh Rabbine seslenip: "Ey Rabbim, " elbette o?lum benim ailemdendir, Senin va'din de kesinlikle hakt?r ve Sen hakimlerin en iyi hükmedenisin!" dedi.

46-Allah: "Ey Nuh, O, asla senin ailenden de?ildir. O, do?ru olmayan bir i?tir. O halde bilmedi?in bir?eyi benden isteme! Ben, seni cahillerden olmaktan men ederim." buyurdu.

47-Nuh: " Ey Rabbim, senden bilmedi?im ?eyi istemekten sana s???n?r?m. E?er sen, beni ba???lamaz ve bana merhamet etmezsen hüsrana dü?enlerden olurum!" dedi.

48-Denildi ki: "Ey Nuh, sana ve beraberindeki kimselerden birçok ümmetlere taraf?m?zdan bir selam ve birçok bereketlerle in! Daha birçok ümmetleri de ileride faydaland?raca??z. Sonra Bizden onlara ac? bir azap dokunacakt?r.

KAMER SURES?

15-Andolsun ki, o gemiyi bir ibret olarak b?rakt?k. Fakat dü?ünen mi var ki,

16-azab?m ve uyar?lar?m nas?lm??!

17-Andolsun ki, Kur'an'? dü?ünmek için kolayla?t?rd?k; fakat dü?ünen mi var?

“Andolsun ki, Nuh'u kavmine gönderdik de içlerinde elli eksik bin (Dokuz yüz elli) y?l kald?, derken zulümlerini sürdürürlerken onlar? tufan yakalay?verdi.” Ankebut suresi 14

“Ey Nuh ile birlikte (gemiye) yükledi?imiz kimselerin soyundan olanlar! O do?rusu çok ?ükredici bir kuldu.” ?sra suresi 3

“Muhakkak Allah insanlara zerre kadar zulmetmez, ama insanlar kendilerine zulmediyorlar.” Yunus suresi 44

“Ba??n?za ne musibet geldiyse kendi ellerinizle kazand?klar?n?z yüzündendir. Oysa bir ço?unu da ba???l?yor.” ?ura suresi 30

Derleyen Orhan özda?

metal işleme