Kuran’dan kissalar : Hz.sÜleyman (a.s)

SeyyaH

Süper Moderatör
Takım
Beşiktaş
KURAN’DAN KISSALAR : HZ. SÜLEYMAN (A.S)

Bismillahirrahmanirrahim

?slam? anlamak ve hakk?yla ya?amak ancak islam’?n temel kayna?? olan Kuran-? Kerim’i anlamakla mümkün olabilir. Kuran’? anlaman?n tek yolu ise, Kuran’?n ilk inen ayeti olan “oku” fiilinin ve emrinin yerine getirilmesiyle mümkün olabilecektir.
Müslümanlar, ?slam dini gönderildi?inden günümüze kadar olan dönemde, as?l kayna?? olan Kuran’dan uzakla?t?r?lmaya çal???lm??t?r. Bunu Kuran’da Peygamberimiz (sav) ?öyle dile getirir:
“Peygamber de dedi ki: "Ey Rabbim, kavmim bu Kur'an'? bir kenara itip b?rakt?lar" Furkan Suresi 30
?man edenlerin üzerine dü?en, yine Kuran’da emredildi?i gibi “Kuran’dan kolay?na geleni okumak” ve “Kuran’? a??r a??r okumak”t?r
“Sak?n okumazl?k etme! Çünkü insan, muhakkak az?t?r!” Alak suresi 6

HZ. SÜLEYMAN (A.S)

“Gerçekten onlar?n (peygamberlerin) k?ssalar?nda ak?ll?lar için bir ibret vard?r!...” Yusuf Suresi 111

SAD SURES?

30-Bir de Davud'a Süleyman'? ihsan ettik; ne güzel kuldu. O, tesbih edip Allah'a yönelirdi.

31-Kendisine ak?am üstü üç aya??n? bas?p dördüncüsünün t?rna??n? dikerek duran safkan atlar gösterildi?inde:

32-"Ben, at sevgisine, Rabbimi anmaktan ötürü tutuldum." (dedi) Nihayet (atlar) hicaba gizlendi (ah?rlara çekildi veya ko?uda gözden kayboldular.)

33-"Geri getirin onlar? bana" dedi ve tuttu bacaklar?n?, boyunlar?n? silmeye ba?lad?.

34-Andolsun ki Süleyman'? fitneye dü?ürdük ve taht?n?n üzerine bir ceset b?rakt?k. Sonra tevbe ile önceki haline döndü.

35-"Ya Rab, beni ba???la ve bana öyle bir mülk ihsan et ki ard?mdan hiç kimseye yara?mas?n. ?üphesiz bütün dilekleri veren Sensin, Sen."dedi.

36-Bunun üzerine Biz rüzgar? onun emrine verdik. Emriyle istedi?i yere yumu?ac?k akard?.

37-Bütün bina yapan, dalg?çl?k yapan ?eytanlar? da.

38-Ve zincirlere çat?lm?? (vurulmu?) di?erlerini de.

39-"??te bu bizim ihsan?m?zd?r. Art?k dilersen ba?kas?na ver, dilersen verme. Hesab? yok." dedik.

SEBE SURES?

12-Süleyman'?n emrine de rüzgar? verdik. Sabah gidi?i bir ayl?k ak?am dönü?ü bir ayl?k yol idi. Erimi? bak?r kayna??n? da ona sel gibi ak?tt?k. Rabbinin izniyle elinin alt?nda cinlerden de çal??an vard?. Onlardan da her kim emrimizden saparsa, ona ate? azab?m tatt?r?r?z.

13-Onlar, ona mihraplar, heykeller, havuzlar gibi çanaklar ve sabit kazanlardan her ne isterse yaparlard?. Çal???n ey Davud hanedan?, ?ükür için çal???n! Kullar?m aras?nda ?ükreden azd?r.

NEML SURES?

15-Andolsun ki, Davut'a ve Süleyman'a bir ilim verdik. ?kisi de: "Bizi mü'min kullar?n?n bir ço?undan üstün k?lan Allah'a hamdolsun." dediler.

16-Ve Süleyman Davud'un yerine (hükümdarl??a) geçip dedi ki: "Ey insanlar, bize ku? dili ö?retildi ve bize her?eyden verildi. ?üphesiz ki bu apaç?k bir lütufdur."

17-Cinlerden, insanlardan ve ku?lardan ordular? Süleyman'?n huzurunda topland?. Bunlar?n hepsi (Onun taraf?ndan) sevk ve idare olunuyorlard?.

18-Hatta kar?nca deresi üzerine vard?klar?nda bir kar?nca ?öyle dedi: "Ey kar?ncalar! Haydi, yuvalar?n?za girin, Süleyman ve ordusu farketmeyerek sizi k?r?p geçirmesin."

19-O da, onun bu sözünden dolay? gülercesine tebessüm etti ve: "Ey Rabbim, beni nefsime hakim k?l ki, bana ve anama-babama verdi?in nimetlere ?ükredeyim ve ho?nut olaca??n iyi bir i? yapay?m ve beni rahmetinle iyi kullar?n aras?na sok!"dedi.

20-Bir de ku?lar? denetledi ve: "Bana ne oluyor, Hüdhüd'ü göremiyorum? Yoksa kay?plara m? kar??t??

21-Onu mutlaka a??r bir cezaya çarpt?r?r?m veya boynunu keserim, ya da bana muhakkak mazeretini gösteren aç?k, kesin bir gerekçe getirir." dedi.

22-Derken bekledi, çok geçmeden (Hüdhüd) geldi ve: "Ben senin etrafl?ca bilmedi?in bir ?eyi ö?rendim ve sana Sebe'den (Yemen’in bir ?ehri) sa?lam bir haber getirdim." dedi.

23-Çünkü ben, orada onlara hükümdarl?k eden, kendisine her?ey verilmi?, yüce bir taht? olan bir kad?n buldum.

24-Onu ve halk?n?, Allah'a de?il, güne?e secde ediyorlar gördüm. ?eytan onlara yapt?klar?n? yald?zlam?? ve bu ?ekilde kendilerini yoldan sapt?rm?? da do?ru gidemiyorlar.

25-Göklerde ve yerde gizli olan her?eyi ortaya ç?karan ve sizin gizledi?iniz ve aç??a vurdu?unuz ?eyleri bilen Allah'a secde etmesinler diye.

26-Allah O'ndan ba?ka hiçbir tanr? yoktur. 0, yüce Ar??n sahibidir.

27-(Süleyman) dedi ki: "Do?ru mu söyledin, yoksa" yalanc?lardan m?s?n, bakaca??z.

28-?u mektubumu götür onlara b?rak; sonra geri çekil de, ne sonuca varacaklar?na bak!

29-Kad?n dedi ki: "Ey ileri gelenler bana çok önemli ve sayg?de?er bir mektup b?rak?ld?.

30-Süleyman'dan; o Rahman ve Rahim Allah'?n ad?yla (ba?lamakta)d?r.

31-?öyle ki: " Bana kar?? ba? kald?rmay?n ve müslümanlar olarak gelin bana!"

32-(Melike): "Ey ileri gelenler! Bu i?imde bana bir fikir verin; sizin haberiniz olmadan ben hiçbir i?i kestirip atm?? de?ilim." dedi.

33-Dediler: "Biz güçlüyüz ve yi?it sava?ç?lar?z; ama karar sana aittir. Ne emredece?ini dü?ün."

34-(Melike) dedi ki: "Do?rusu, hükümdarlar bir memlekete girdiler mi oray? peri?an ederler ve halk?n?n ?erefli ki?ilerini zillete u?rat?rlar; evet böyle yaparlar.

35-Ben onlara hediye ile bir heyet gönderece?im de bakaca??m elçiler ne ile dönecekler?"

36-Bunun üzerine gönderilen (elçi) Süleyman'a vard??? vakit (Süleyman): "Siz bana mal ile yard?m m? etmek istiyorsunuz? Bak?n Allah'?n bana verdi?i size verdi?inden daha iyidir. Hay?r siz hediyenize güveniyorsunuz.

37-(Ey elçi) dön onlara (söyle): "Vallahi kar?? gelemeyecekleri ordularla var?r?m da, oradan kendilerini peri?anl?klar içinde hor ve hakir olduklar? halde ç?kar?r?m." dedi.

38-(Süleyman kendi adamlar?na dönerek): "Ey Heyet kendileri teslimiyyet gösterip bana gelmeden önce, o kad?n?n taht?n? bana kim getirir?" dedi.

39-Cinlerden bir ifrit: "Sen makam?ndan kalkmadan önce ben onu sana getiririm. Ve gerçekten bunu yapmaya hem gücüm, hem de güvenim var." dedi.

40-Yan?nda kitaptan bir ilim bulunan zat ise: "Ben onu sana gözünü k?rpmadan önce getiririm." dedi. Derken onu yan?nda duruyor görünce: "Bu, Rabbimin bir lutfudur; beni imtihan için ki, ?ükredecek miyim, yoksa nankörlük mü edece?im. Kim ?ükrederse ancak kendisi için ?ükreder, her kim de nankörlük ederse, ?üphe yok ki, Rabbim her?eyden müsta?nidir, büyük ihsan sahibidir" dedi.

41-(Süleyman) dedi ki: "Taht?n? tan?nmaz duruma ?okun, bakal?m tan?yacak m?, tan?mazlardan m? olacak?"

42-Bunun üzerine (Melike) gelince: "Böyle mi senin taht?n?" denildi. (O da): "Sanki o! Zaten bize daha önce bilgi verildi ve biz müslüman olduk! dedi.

43-Daha önce Allah'tan ba?ka tapt??? ?eyler, on (un müslüman olmas?n) a engel olmu?tu; çünkü inkara dü?en bir kavimden idi.

44-Ona: "Kö?ke gir!" denildi. Derken (Melike) onu görünce derin bir su sand? ve eteklerini toplad?. Süleyman: "O parlak bir kö?k, s?rçadan!" dedi. Kad?n: "Ey Rabbim, gerçekten ben önce nefsime zulmetmi?im, ?imdi Süleyman'?n mahiyyetinde, alemlerin Rabbi olan Allah'a teslim oldum."dedi.

SEBE SURES?

14-Sonra onun (Süleyman’?n) ölümüne hükmetti?imizde onlara onun ölümünü sezdiren olmad?, yaln?z bir güve (böce?i) dayand??? asas?n? yiyordu. Bu sebeple yere y?k?ld???nda (öldü?ü) besbelli oldu ki, e?er cinler gayb? bilselerdi, o horlay?c? azap içinde bekleyip durmazlard?.

15-Andolsun ki, Sebe toplulu?u için yurtlar?nda gerçekten bir ibret vard?; sa?l? sollu iki bahçe! Onlara hal diliyle: "yiyin Rabbinizin r?zk?ndan da O'na ?ükredin, ne güzel, ho? bir ?ehir ve ba???layan bir Rabb!" derlerdi.

16-Fakat onlar, yüz çevirdiler. Biz de üzerlerine Arim selini sal?verdik ve o güzelim iki bahçelerini buruk yemi?li, ?lg?nl? ve biraz da sidir a?ac? bulunan iki harap bahçeye çevirdik.

17-Bunu, onlara nankörlüklerinin cezas? yapt?k ve Biz, hep böyle çok nankör olanlar? cezaland?r?r?z.

SAD SURES?

40-?üphesiz ki ona (Süleyman’a) huzurumuzda bir yak?nl?k ve bir akibet güzelli?i vard?r.

Derleyen: Orhan Özda?
Kaynak: Elmal?l? M. Hamdi Yaz?r Kur’an-? Kerim ve Türkce Meali

metal işleme