Avukat nedir? Kimdir? (Kısaca kökeni)

SeyyaH

Süper Moderatör
Takım
Beşiktaş
Konuya giriş yapmadan önce sizden bir ricada bulunup şöyle bir duyuruda yapmak isterim;

Site yönetimiyle irtibat kurup, hukuksal paylaşımlarında yapılabileceği bir kategori oluşturulmasını talep ettim. Ancak haklı olarak konuların öncelikle birikmesini, sonrasında buna dair bir çalışma yapılıp, kategori oluşturulabileceğini söylediler.

Türkiye'nin en büyük internet haber ağlarında makaleleri yayımlanmış bir kardeşiniz olarak yaptığım bu işi bu mecraya da taşıma ve belki ileriye dönük faydalı bir işe daha imza atmaya karar vermiş bulunmaktayım. Zira bu kadar devlet ve millet sevdalısı insanın ve bunca ciddi konuların içerisinde, olayların hukuksal boyutlarını değerlendirmemek olmazdı..

Duyurum budur ve şimdi gelelim ricama.. Sizden ricam şudur; merak ettiğiniz, sormak istediğiniz ya da karşılaştığınız her türlü hukuksal problemlerinizi ya da hukuka uygunluğunu değerlendirmek istediğiniz herhangi bir vakıayı bana iletmeniz. Böylece hem bu konuda açılacak başlıkları güncel tutabilirim, hemde sizler için faydalı olacak konularda makaleler kaleme alabilirim. Zira "Hukuk" dediğimiz şey bir derya deniz. Bir yerden başlayıp her vakıa için makale yazmak istersem, ömrüm yetmez. İyisi mi, bir yerlerde birilerinin faydasına olsun :)

Avukat kimdir, nedir? Nereden çıkmıştır?

Avukatlık mesleği tarihin yazdığı en eski mesleklerinden biridir. Bu yönüyle kadim bir meslektir. Başlangıç tarihi tam olarak tespit edilmiş ve hatta mevcut bilgi ve belgelerin yeterli olmaması nedeniyle tespit edilebilir değildir. Bununla birlikte mevcut kayıtlara göre avukatlık mesleğinin başlangıcı eski Yunan’a, oradan da Roma’ya kadar gider. Nitekim avukat sözcüğü Yunancada ‘üstün, ayrıcalıklı ve güzel konuşan’ anlamlarına gelen ‘Advo Catus’ sözcüğünden türetilmiştir. Ve hatta mitolojiye göre, savunma görevini ilk üstlenenler, Zeus’un kızları olan ‘Litailer’dir, Litailer ‘suç işleyenlerin kandırıldıklarını’ savunuyorlar ve Zeus’tan onları bağışlamasını talep ediyorlardı. O nedenle, mitolojik yönden avukatlık mesleğinin ilk temsilcileri Litailer olarak kabul edilir. Suç Tanrıçası Ate’nin kız kardeşleri olan Litailer, kötü ruhlu, kışkırtıcı, günaha ve suça teşvik edici Ate’ye karşı hem iyilerin savunucusu hem de suç ve günah işleyenlerin af dileyicisiydiler. Litailerin Ate’nin etrafında dönmelerinin nedeni Ate’nin insanları suça ve günaha teşvik etmesine engel olmaktır. Çirkin görüntülerinin aksine yüce bir ruha sahip olan ve bu ruhla görev yapan Litailer, günümüzde avukatların yaptıkları şeyi yapmışlar, yani insanları suçtan ve cezadan uzak tutmaya çalışmışlar, suç işlediklerinde ise onları savunmuşlardır.

Avukatlık mesleği yargının en temel unsurlarından biri olduğu gibi sivil kamu hizmeti görmesi dolayısıyla adaletin ve anayasal düzenin sağlanması açısından en kıymetli meslek grubudur. Öyle ki 19. yüzyılda yılda Fransanın kralı olan Kral 18. Loius "Fransa Kralı olmasaydım, Bordeaux’da avukat olmak isterdim" sözüyle Avukatlığın kıymetini özetlemiştir.

Avukatlıktan kısaca söz ettikten hemen sonra söylemek gerekir ki; tüm avukatlar olarak yeterince elimizi taşın altına koyduğumuzu düşünmüyoruz. Ancak Türkiye'nin en büyük ve Dünyanın sayılı meslek kuruluşlarından biri olarak Türkiye için, milletimiz için, her yerde ve her zaman sesimiz çıktığınca konuşmaya, anlatmaya ve adaleti sağlamaya gayret göstereceğiz. Unutmamalıyız ki; “Sesteki nefes avukatlardır, avukatların sesi kesilirse yurttaşların da nefesi kesilir”.

Yine sorularınız varsa, yanıtlamaya hazırım. Sevgiler diliyorum.

metal işleme