Derelerden altın toplayıp servet kazanıyorlar

SeyyaH

Süper Moderatör
Takım
Beşiktaş
Derelerden altın toplayıp servet kazanıyorlar

Doğada oldukça fazla olan ve Uludağ`da eski maden yataklarından kopup gelen vahşi altını arayan meraklıları, derelerin getirdiği su kenarlarındaki toprakları eleyerek gram gram altın topluyor.

eRwT__Sa6EWOtLFLaH4IWg.jpg

Bursa'da çok sayıda kişi doğadan altın toplayarak geçimini sağlıyor ya da ek gelir yaratıyor. Bu işi yapan meraklılar geçmiş tecrübelerine dayanarak derelerde altının nerelerden çıkacağını tahmin edip, dere kenarlarındaki toprakları makine yardımıyla eliyor.
aZaSQ2h0HUqDDryiip_CMg.jpg

Günlük 1 ton 500 kilo toprak eleyen altın avcıları gram gram altın bulup hatırı sayılır kazanç elde ediyor. Kaçak olarak define kazarak altın arayanlara nispeten derelerden altın toplamanın yasal olduğunu belirten meraklılar; Türkiye'de bu işi yapan on binlerce kişinin bulunduğunu belirtiyor.
7T2vFn_EiUeRH8yvx5VJSA.jpg

6 yıldır derelerde doğal altın aradığını ifade eden Emre Aydın, "Altın avcısıyım Bu işe 6 yıl önce hobi olarak başladım. Bu altın doğada her yerde bulunuyor. Bu sadece aramasını ve yerini bileceksin. Biz 6 yıllık tecrübemizle nerelerden çıktığını tespit edebiliyoruz" dedi.
ubtR8z6j1k6CO3qFrmruog.jpg

Bu işi hobi olarak devam ettirdiğini belirten Aydın, "Bu iş için makine aldık. Bu makine sayesinde günde 1 ton 500 kilo toprağı eleyebiliyoruz. Ben başka bir işte çalışıyorum hafta sonları 2 gün tatilim var, onu da altın arayarak değerlendiriyorum. Kaynağına denk geldiğimizde günde 15 gram altın bulduğumuz oldu. 6 yıl içinde 500 gram altın topladım" dedi.
ypyiYwDquEuxb0kDQApbjQ.jpg

Altın bulmada işleri kolaylaştıran toprak eleme makine üreticisi Erhan Cem Öztürk, "Altını herkes el yordamıyla çıkartıyor. Bizim makine bu işi kolaylaştırıyor. Bu işin kanuni olup olmadığını soruyorlar. Maden arama ruhsatlı alanlarda altın aramak mevzuata aykırı, onun dışında doğadaki bütün derelerde altın aramanın bir sakıncası yok. Dünya üzerinde altınının büyük oranı bu şekilde vahşi olarak doğada bulunuyor. Vahşi altın madenlerdekinden çok daha fazla" şeklinde konuştu.
aAhcNcOBWUi7vxZPuijxmQ.jpg

IdQtfGDZAk68JHAyfRx0jQ.jpg

P6L5sQP2b0OxknyNtEn3Qg.jpg

QlSo2c2Uc06V8tMujzBV_Q.jpg

O2EOZLvdkU2oUvzqmJ-aNg.jpg

_Zv2LRN0fk-vj0p6uKBneQ.jpg

9g6RXD-Q_ESfUYSb9XmoXg.jpg

D0kwmm1n3kujarxA0tf-LA.jpg

aJr_P2avQk-uDaYi4UZWpg.jpg

zeynep50ys

Forum Üyesi
Takım